1/8/09

Τα επιχειρηματικά σχέδια Σαρκοζί για την Πόλη του Φωτός

Οι προοπτικές που έχει το Παρίσι να ενδυναμώσει τον ρόλο των αγορών του ενισχύονται από κρατικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση Σαρκοζί φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τις πιέσεις που δέχεται το Λονδίνο εν καιρώ κρίσης.
Μετά τη μεγάλη αψίδα της Λα Ντεφάνς, που είναι επιβλητικά ντυμένη με γυαλί και μάρμαρο και χτίστηκε κατόπιν εντολής του Φρανσουά Μιτεράν πριν από δύο δεκαετίες, ένας άλλος Γάλλος πρόεδρος έχει φιλόδοξα σχέδια για το Παρίσι.
Ο Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζει την επέκταση της επιχειρηματικής συνοικίας στη βορειοδυτική πλευρά του Παρισιού με στόχο να ανταγωνιστεί το Σίτι του Λονδίνου ως το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Παρά τις βολές που έχει εξαπολύσει «κατά» του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, ο κ. Σαρκοζί επιθυμεί μεγαλύτερο μερίδιο του επιχειρηματικού κόσμου.

Το λεπτομερές σχέδιο για τη Λα Ντεφάνς, που αποτελείται από επιβλητικούς ουρανοξύστες και επιπλέον χώρους εργασίας έκτασης άνω του ενός εκατ. τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πλάνο του κ. Σαρκοζί για ένα «Μεγάλο Παρίσι»: ένα τεράστιο πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών και αναμόρφωσης της διακυβέρνησης, το οποίο θα μετατρέψει τη γαλλική πρωτεύουσα σε οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρώπης.
Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τα - δεινά του Σίτι και τη «λαβωμένη» του φήμη με στόχο να γίνει το Παρίσι κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο. «Είναι πλέον σήμερα ξεκάθαρο ότι το Σίτι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ότι η Γαλλία έχει την καλύτερη ευκαιρία για να ενδυναμώσει την οικονομική της ελκυστικότητα», είπε τον περασμένο μήνα ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, ο αρμόδιος υπουργός για την επέκταση της Λα Ντεφάνς.
Οι επικεφαλής της βιομηχανίας είναι πιο προσεκτικοί αναφορικά με τις προσδοκίες τους. Ο Ζορς Ποζέ, πρόεδρος της τραπεζικής ένωσης της χώρας, λέει: «Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση (για την προώθηση του Παρισιού) είναι σωστά, αλλά παρότι η χρηματοοικονομική κρίση παρέχει μία ευκαιρία για να αλλάξει το ?σχετικό βάρος... του Παρισιού είναι απίθανο ότι θα επιτευχθεί μια μετακίνηση των επιχειρήσεων από το Λονδίνο». Ο Ζεράρντ Μεστραγιέ, πρόεδρος της GDF Suez και επικεφαλής επίσης του επιχειρηματικού παριζιάνικου λόμπι Europlace, προτιμά να μιλά για «μείωση του επιχειρηματικού χάσματος» που χωρίζει τις δύο πόλεις. Ο Αρνό ντε Μπρεσόν, διευθυντής του Europlace σημειώνει από την πλευρά του ότι η γαλλική πρωτεύουσα επιθυμεί να λειτουργεί παράλληλα με το Λονδίνο με στόχο να γίνει η Ευρώπη ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο που θα κοιτάξει στα? μάτια τη Νέα Υόρκη και τα μεγάλα ασιατικά κέντρα. «Οι πολιτικοί έχουν τον τρόπο τους να λένε πράγματα. Αλλά εμείς είμαστε επιχειρηματίες και δουλειά μας δεν είναι να βρίσκουμε ?μαγικές φόρμουλες? αλλά να σκεφτόμαστε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους θα αναδειχτεί η Ευρώπη σε κορυφαίο οικονομικό κέντρο», προσθέτει.
Ενδοξες μέρεςΤο Παρίσι έζησε ένδοξες μέρες στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Τράπεζα της Γαλλίας προσέλκυσε μεγάλο όγκο αποθεμάτων χρυσού, αλλά η επιρροή της πρωτεύουσας άρχισε να μειώνεται μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα η συνεισφορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διαμορφώνεται μόλις στο 4,8% έναντι 7,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η βιομηχανία είναι ένα σημαντικός εργοδότης και στις δύο πόλεις με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8,9% του εργατικού δυναμικού στο Παρίσι και στο 9,3% στο Λονδίνο.
Ωστόσο υπάρχει και ένας τομέας όπου το Παρίσι κυριαρχεί. Η Γαλλία είναι ηγέτιδα στην Ευρώπη στη διαχείριση ενεργητικού αποσπώντας μερίδιο 21% στα υπό διαχείριση ευρωπαϊκά κεφάλαια συνολικού ύψους 5,181 τρισ. ευρώ. Το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται σε 17%, της Γερμανίας σε 18% και της Ελβετίας σε 7%.
Πρωταγωνιστεί ακόμη στα εταιρικά ομόλογα και τα μετοχικά παράγωγα, χάρη στην ευρωπαϊκή κυριαρχία των Societe Generale και BNP Paribas. Αλλά το Παρίσι... σέρνεται πίσω από το Λονδίνο στις περισσότερες άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Εχει ελάχιστη συναλλαγματική δραστηριότητα και οι περισσότερες αγορές είναι συγκεντρωμένες στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση δείχνει, πάντως, αποφασισμένη να αλλάξει την κατάσταση. Εξυμνεί μάλιστα τα προτερήματα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος θεωρείτο κάποτε παλιομοδίτικος, αλλά αποδείχτηκε τελικά ιδιαίτερα ελαστικός και ευέλικτος χάρη σε ένα μοντέλο που συνδυάζει την επενδυτική με τη λιανική τραπεζική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Europlace οι γαλλικές τράπεζες απώλεσαν συνολικά, λόγω της πιστωτικής κρίσης, το ποσό των 20 δισ. ευρώ, έναντι 35 δισ. ευρώ στη Γερμανία, 180 δισ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 350 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Γεγονός που αποδίδεται στη συντονισμένη αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης που υπήρξε από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομίας, πράγμα που δυστυχώς δεν συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και όπως δηλώνει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ: «Πιστεύω ότι το Παρίσι μπορεί να παίξει ένα ρόλο ? κλειδί στο νέο ανανεωμένο, ενδυναμωμένο και σίγουρα πειθαρχημένο χρηματοοικονομικό κλάδο».
Οι Γάλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες επιδιώκουν εδώ και καιρό τη ρυθμιστική εναρμόνιση εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να παίξει η υπόλοιπη Ευρώπη στο ίδιο? γήπεδο με το Λονδίνο. Και έχουν πλησιάσει πολύ κοντά στον στόχο τους, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η κρίση προκαλεί αναρίθμητα προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο στη Μεγάλη Βρετανία.
Το μεγάλο ατούΠάντως, ακόμη και αν αυτή η εναρμόνιση επιτευχθεί «τσακίζοντας» τα φτερά του Λονδίνου, το Παρίσι θα καταφέρει να επωφεληθεί; Η ποιότητα ζωής και οι οδικές συγκοινωνίες είναι το μεγάλο ατού της πόλης. Ομως το Παρίσι έχει και πολλά μειονεκτήματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν: η αγγλική γλώσσα είναι η κυρίαρχη στον κόσμο, ενώ η αγγλική νομοθεσία έχει υπερισχύσει στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
«Το σχετικό πλεονέκτημα της αγγλικής γλώσσας μειώνεται επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα μιλούν αγγλικά», υπογραμμίζει ωστόσο ο κ. Ποζέ. «Εμείς πάντως στην Credit Agricole φροντίζουμε να μεταφράζουμε όλα τα αγγλικά κείμενα στα γαλλικά». Δυσκολότερο πάντως για το Παρίσι θα είναι να πετύχει τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν ήδη στο Λονδίνο ανάμεσα στους τραπεζίτες, λογιστές, δικηγόρους και ελεγκτές. Με άλλα λόγια, στο Λονδίνο υπάρχει «κριτική μάζα». Γιατί λοιπόν θα το εγκατέλειπε κάποιος για να μεταφερθεί στο Παρίσι; Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα το NYSE Euronext, το παράρτημα της Wall Street στην Ευρώπη που πριν από δύο χρόνια αγόρασε το χρηματιστήριο του Παρισιού, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το ευρωπαϊκό κέντρο συγκέντρωσης στοιχείων για τις μετοχές από το Παρίσι στο Λονδίνο? Πράγμα που σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές εντολές θα δίνονται εφεξής με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα από γρήγορους τρέιντερς, εκ των οποίων οι καλύτεροι βρίσκονται στο Λονδίνο.
Η γερμανική διάσταση Οι φιλοδοξίες των Παριζιάνων ξύπνησαν μνήμες 500 χλμ. ανατολικά. Η Φραγκφούρτη στη στροφή της νέας χιλιετίας φιλοδοξούσε να εξελιχθεί στο πιο σημαντικό τραπεζικό κέντρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα εντός της Ευρωζώνης, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν μέλος. Εντούτοις, αν και - απομονωμένο, το Λονδίνο ευημέρησε. Το ερώτημα που τίθεται πλέον σήμερα είναι «μήπως οι υψηλοί στόχοι του Νικολά Σαρκοζί, πλήξουν τη γερμανική πόλη;». Η Φραγκφούρτη στον «παγκόσμιο δείκτη χρηματοοικονομικών κέντρων», που δημοσιεύεται από το Σίτι του Λονδίνου, κατατάσσεται 8η, ενώ το Παρίσι 19ο.
Περίπου 200 ξένες επιχειρήσεις λειτουργούν στη Φραγκφούρτη και το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης δεν είναι Γερμανοί. «Υπάρχει ένα τεράστιο μείγμα εθνικοτήτων και ταλέντων εδώ», λέει ο επικεφαλής της Morgan Stanley στη Γερμανία Λουτζ Ράετινγκ, κατά τον οποίο το Παρίσι είναι περισσότερο επικεντρωμένο στις τοπικές επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει νέα κεντρικά γραφεία στη Φραγκφούρτη, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Ομως οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν σχετικά μικρές και υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πιστωτική κρίση, σε αντίθεση με τον γαλλικό τραπεζικό κλάδο που είναι περισσότερο συγκεντρωμένος.
Στη Φραγκφούρτη υπάρχει επίσης διάχυτη η αίσθηση ότι η ισχυρή «πραγματική» οικονομία της Γερμανίας θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ευκαιρίες για χρηματοδότηση.
Ο Ακίμ Κλάμπερ, επικεφαλής μέχρι πρόσφατα της ένωσης ξένων τραπεζών είπε τον περασμένο μήνα: «Να θυμάστε ότι η Γερμανία είναι η Νο 1 εξαγωγική χώρα στον πλανήτη και μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες. Οι τράπεζες που θέλουν να συμμετέχουν σε όλο αυτό πρέπει να βρίσκονται εδώ».

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter