24/7/09

Τεχνητός εγκέφαλος σε 10 χρόνια

Του Τάσου Σαραντή

Ενας ολοκληρωμένος και λειτουργικός ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε μια δεκαετία από σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επιστήμονα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης, Χένρι Μάρκραμ, διευθυντής του Προγράμματος «Blue Brain» και του Ινστιτούτου «Εγκέφαλος-Νου», ο οποίος έχει ήδη ανακατασκευάσει σε ένα βαθμό τον εγκέφαλο ενός αρουραίου, μιλώντας στη διε θνή συνδιάσκεψη TED στην Οξφόρδη δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, ένας συνθετικός εγκέφαλος θα αποδειχτεί πολύτιμος για την εύρεση νέων θεραπειών των νοητικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και ο αυτισμός.
«Δεν είναι αδύνατο να φτιάξουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορούμε να το κάνουμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αν το κάνουμε όντως, τότε θα στείλουμε ένα ολόγραμμα στη συνδιάσκεψη TED για να μιλήσει», δήλωσε ο Μάρκραμ.
Το Πρόγραμμα «Blue Brain», που διευθύνει, ξεκίνησε το 2005 και αποσκοπεί στην κατασκευή του εγκεφάλου των θηλαστικών και ειδικότερα του εξελικτικά πιο σύγχρονου και ταυτόχρονα πιο πολύπλοκου τμήματός του, του νεο-φλοιού, με τα δισεκατομμύρια νευρώνες, ο οποίος αποτελεί και το «ιερό δισκοπότηρο» των νευρο-επιστημών λόγω της πολυπλοκότητάς του.
Το ΠρόγραμμαΤο Πρόγραμμα έχει ήδη δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο λογισμικού, το οποίο αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες, καθένας από τους οποίους είναι διαφορετικός, γεγονός που έχει καταστήσει δυνατή την ψηφιακή αναπαράσταση ενός μέρους του νεο-φλοιού. Για να «ζωντανέψει» το μοντέλο, η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποιεί έναν υπερ-υπολογιστή «Blue Gene» της ΙΒΜ, που διαθέτει 10.000 επεξεργαστές.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter