24/7/09

Μικρός οδηγός της πολιτικής διαφθοράς



Με αφορμή την 35η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας, δε θα προβούμε ούτε σε ιστορικές αναδρομές ούτε σε γενικόλογες διαπιστώσεις, στις οποίες αρέσκονται οι περισσότεροι πολιτικοί. Επιλέγουμε την χιουμοριστική απεικόνιση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας.
«Στο στρατό, υπάρχουν οι στρατηγοί που κέρδισαν τα αστέρια τους στο μέτωπο και υπάρχουν και εκείνοι που τα συνέλεξαν στα σαλόνια των παριζιάνικων Γενικών Επιτελείων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους άπληστους πολιτικούς [Venales politici]. Υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται την πολιτική τους θητεία, για να συσσωρεύσουν ένα μικρό αποθεματικό χρημάτων, και το εναποθέτουν, όταν έρθει η ώρα της σύνταξης, στον λήθαργο της εξοχικής τους κατοικίας. Έπειτα, είναι εκείνοι, που υφίστανται την τελευταία δοκιμασία, εκείνη που θα επιτρέψει να διακρίνουμε τον πρίγκιπα της διαφθοράς μέσα στη μάζα των χαριτωμένων κομπιναδόρων. Ή όταν η δικαιοσύνη δημιουργεί την αδικία. Γιατί όλοι οι διεφθαρμένοι δεν έχουν την ευθιξία να θέσουν εαυτόν σε δικαστική έρευνα. Για να πούμε την αλήθεια, οι περισσότεροι των διεφθαρμένων θα διανύσουν την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς να έχουν ποτέ τους ανησυχήσει, γιατί, είτε αποδείχτηκαν επιδέξιοι, είτε ήταν απλούστατα λιγότερο λαίμαργοι. Αλλά δεν πρέπει ο νεοφερμένος στην πολιτική διαφθορά να συμπεραίνει ότι δεν διατρέχει μεγάλο ρίσκο. Χρειάζεται να τα προβλέπει όλα. Οφείλει να έχει βάλει καλά στο μυαλό του ότι η δικαστική ανάκριση – έκπληξη μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει, λοιπόν, να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, ακόμη και δεκαπέντε χρόνια μετά τα γεγονότα, να απαντήσει σε οποιαδήποτε δικαστική έρευνα. Γι αυτό και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
Πρώτα απ’όλα, ο άπληστος πολιτικός πρέπει να φροντίζει να μη διατηρεί ποτέ το παραμικρό γραπτό ίχνος που αποδεικνύει μικρές και διαφορετικές διευθετήσεις. Οι νοσταλγικοί και οι συλλέκτες οφείλουν να υποφέρουν : η άκρη του τραπεζομάντηλου δεν πρέπει να δρασκελίζει το κατώφλι του εστιατορίου. Δεν ξέρουμε ποτέ . αυτοί οι θρασύδειλοι δικαστές είναι ικανοί να ζητήσουν εξηγήσεις καταμεσής του δρόμου. Είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε ότι αυτά τα μέτρα πρόληψης εφαρμόζονται και στον τομέα της πληροφορικής? Δεδομένων των θαυμάτων, για τα οποία είναι ικανές οι μικρές ιδιοφυίες του πληκτρολογίου, είναι καλύτερο να κρατήσουμε τον υπολογιστή για τα dvd ή για τα παιχνίδια. Πάντοτε να θυμόμαστε την αυθεντία της γαλλικής κατασκοπίας που πίστευε ότι είχε καταστρέψει τα αρχεία του γιατί τα είχε τοποθετήσει στον κάδο ανακύκλωσης του κινητού του! Για να αποφύγουμε αποτελεσματικά αυτό το είδος των εκπλήξεων, δεν πληκτρολογούμε ποτέ τίποτα».
Γεγονότα που αφορούν ξένη χώρα, αλλά που μας είναι γνώριμα! Πρόκειται για απόσπασμα βιβλίου που κυκλοφόρησε εντός του 2009 στη Γαλλία με τον τίτλο «Petit guide de la corruption politique». Υπό το ψευδώνυμο Brice de Tours (ανήθικος μοναχός του 5ου αιώνα μ.Χ.), παράγοντας της γαλλικής πολιτικής ζωής, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη χρηματοδότησή της, παρουσιάζει με καυστικό χιούμορ την παγωμένη και ανήθικη όψη της πολιτικής και της ανθρώπινης φύσης. Καυτηριάζει τη διαφθορά στο χώρο της πολιτικής και περιγράφει με τρόπο γλαφυρό τη διάβρωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter