19/7/09

Ο πρωθυπουργός είναι... γυμνός

ΤΙ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ και εξακολουθούν να του δίνουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας; Μήπως η κυριαρχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πολιτική ζωή της Ιταλίας οφείλεται στην έλλειψη ικανού αντιπάλου; Μήπως στο γεγονός ότι ο Καβαλιέρε ελέγχει ένα μεγάλο μέρος από τα μέσα ενημέρωσης; ΄Η μήπως έχει αυτό το «κάτι άλλο» που τον καθιστά συμπαθή σε ένα μεγάλο τμήμα του ιταλικού πληθυσμού; Τίποτε από όλα αυτά και όλα αυτά μαζί δίνουν την εξήγηση για το φαινόμενο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παρά τα όσα του καταμαρτυρούν, εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο. Κάποιες σοβαρές φωνές, όπως η εφημερίδα «La Repubblica», και ορισμένοι επιφανείς πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από καιρό και προειδοποιούν για τα δεινά που θα φέρει στην Ιταλία ο μπερλουσκονισμός. Μάταια όμως. Ο ιταλός πρωθυπουργός εξακολουθεί να διασκεδάζει τους ομολόγους του στις συνόδους κορυφής, να δίνει μαθήματα κωμικού λόγου από την τηλεόραση και να παραμένει απρόσβλητος από τις κάθε λογής επιθέσεις. Παράλληλα κυβερνάει τη χώρα- χωρίς, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, να την έχει καταστρέψεικαι συνεχίζει να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με τις σκανταλιές του. Από σοβαρές- οικονομικά σκάνδαλα- ως τις πιο ελαφρές: τις αποκαλύψεις για τη στρατιά των δροσερών και διαθέσιμων κοριτσιών που «του κρατούν συντροφιά» όταν δεν ασκεί επισήμως τα καθήκοντά του.
Ποιο είναι το μυστικό του Μπερλουσκόνι; Σαφώς τα καλά του γονίδια- η μητέρα του απεβίωσε πέρυσι σε βαθύ γήρας (97 ετών) και χαίρουσα άκρας υγείας- και η φροντίδα που παρέχει στον εαυτό του. Οσοι τον είδαν στην Κέρκυρα τον περασμένο μήνα- όπου κατέφθασε απρόσκλητος (!) για λίγες ώρες για να πάρει μέρος στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ- Ρωσίας- θαύμασαν τη ζωντάνια και την επικοινωνιακή του διάθεση, αφού φρόντισε να φωτογραφηθεί με όλο τον γυναικείο πληθυσμό του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τη σύνοδο. Η καθυστέρησή του να φτάσει στον χώρο της συνόδου οφειλόταν- κατά την επίσημη εξήγηση- σε κάποιο τηλεφώνημα που έκανε μέσα από το αυτοκίνητό του. Λες και δεν μπορούσε να μιλάει στο κινητό του ενώ το αυτοκίνητο προχωρούσε. Οι κακές- και απολύτως επιβεβαιωμένες- γλώσσες λένε όμως ότι μέσα στη λιμουζίνα έβαζε τις τελευταίες πινελιές της αψεγάδιαστης εμφάνισής του. Δέρμα τσιτωμένο, χρώμα στην απόχρωση του χαλκού, κόμη πυκνή, περιποιημένη και αρκούντως σκούρα, είναι τα σήματα κατατεθέντα ενός ανθρώπου ηλικίας 72 ετών, ο οποίος δείχνει δέκα-δεκαπέντε χρόνια νεότερος. Τουλάχιστον στην τηλεόραση, γιατί αυτό έχει σημασία. Ασχέτως αν για να το πετύχει αυτό έχει καταφύγει στη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης και της βιομηχανίας των καλλυντικών αλλά και στα «μαγικά χέρια» κάποιας 24χρονης μασέζ... Εξάλλου ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος άνδρας που βάφει τα μαλλιά του είναι. «Είμαι αυτός που είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω» δήλωνε την παραμονή της συνόδου του G8, που φιλοξένησε στην πληγωμένη από τον πρόσφατο σεισμό πόλη Λ΄Ακουιλα. Για να συμπληρώσει: «Οι Ιταλοί με αγαπούν έτσι όπως είμαι». Και είναι αλήθεια αυτό. Στην πρώτη του θητεία στο Παλάτσο Κίτζι τα οικονομικά σκάνδαλα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον γύρω από τον διάσημο ένοικό του. Σήμερα, 15 χρόνια αργότερα, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην προσωπική του ζωή και στη ροπή του προς τον ποδόγυρο, την οποία δεν κρύβει καθόλου. Το ότι ο Μπερλουσκόνι δεν ήταν ποτέ υπόδειγμα πιστού συζύγου δεν ήταν κάτι κρυφό. Ο (δεύτερος) γάμος του με τη Βερόνικα Λάριο - μια πρώην ηθοποιό η οποία στα νιάτα της θα μπορούσε να ανήκει στον σημερινό κύκλο των «θαυμαστριών» του συζύγου της- ήταν εντελώς συμβατικός τα τελευταία χρόνια και η εν διαστάσει πλέον κυρία Μπερλουσκόνι εξαπέλυε κατά καιρούς τα δηλητηριώδη βέλη της κατά του συζύγου της. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις όμως ξεσπάθωσε δημοσίως και η ρήξη είναι πλέον οριστική.
Η κρίση της πολιτικής
Παρά τα όσα του καταμαρτυρούν, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή. Το τε λευταίο δίμηνο και ενώ οι αποκαλύψεις για την ωραία Νοέμι είχαν φουντώσει το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε στο 49% από το 51%. Μικρή διαφορά αν αναλογιστούμε πόση αρνητική δημοσιότητα είχε λάβει. Το κόμμα του πήγε πολύ καλά τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές εκλογές. Σε μια Ιταλία βέβαια που δεν παίρνει στα σοβαρά την πολιτική. Το 25% των Ιταλών δηλώνει αηδιασμένο από την πολιτική και το 22% θυμωμένο με τους πολιτικούς. Και πώς να την παίρνει στα σοβαρά όταν δίπλα στον Μπερλουσκόνι γίνονται πολιτικοί πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε καμία άλλη δημοκρατία- τουλάχιστον από τις σοβαρές. Η καλλίπυγος Μάρα Καρφάνια , η οποία είχε κάνει καριέρα σε τηλεοπτικά σόου και ως μοντέλο (χωρίς πολλά ρούχα κατά τη φωτογράφιση) είναι σήμερα υπουργός Ισων Ευκαιριών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Η Λιτσία Ροντσούλι εξελέγη ευρωβουλευτής, αφού είχε περάσει και αυτή από τη βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία. Αλλες επτά προστατευόμενες του Καβαλιέρε παραλίγο να μπουν στις λίστες των ευρωεκλογών, αλλά έβαλε βέτο ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, παλιός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι. Οι πασίγνωστες πλέον Πατρίτσια ντ΄ Αντάριο και Μπάρμπαρα Μοντερεάλε, και οι δύο επαγγελματίες «συνοδοί υψηλού μισθολογίου», ήταν υποψήφιες με το κόμμα του Μπερλουσκόνι στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ακόμη και η Νοέμι Λετίτσια δήλωσε πρόσφατα όταν τη ρώτησαν τι θέλει να κάνει στη ζωή της ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο του θεάματος ή της πολιτικής. Ο Μπερλουσκόνι θα τη βοηθήσει να επιλέξει καλύτερα.
Η αυλή με τις ωραίες
Μήπως το μυστικό της αιώνιας νεότητας βρίσκεται στα νιάτα που τον περιτριγυρίζουν και από τα οποία αντλεί ό,τι εν πάση περιπτώσει μπορεί να αντλήσει ο Καβαλιέρε; Η πρώτη φορά που καταγράφηκε επισήμως μια από τις πολλές συνευρέσεις του Μπερλουσκόνι με νεαρές και χαριτωμένες κοπέλες ήταν το 2007 στη βίλα του στη Σαρδηνία. Ενας παπαράτσο τον τράβηξε φωτογραφία παρέα με πέντε ηθοποιούς β΄ διαλογής- από αυτές που πλημμυρίζουν τα πλατό των καναλιών του. Οι δύο βρίσκονται πάνω στα γόνατά του. Ο ιταλικός Τύπος αρχίζει να αναφέρεται πλέον στο «χαρέμι του Μπερλουσκόνι». Δεν περνάει πολύς καιρός και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι- εν τη αφελεία του μάλλον;- δίνει στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του, από το οποίο προκύπτει ότι μέσα σε μία μέρα είχε δύο «διαλείμματα» με νεαρές ηθοποιούς. Από τηλεφωνικές υποκλοπές προκύπτει ότι προσπάθησε να τους βρει δουλειά στην κρατική τηλεόραση. Τον Δεκέμβριο του 2007 ένα ολόκληρο τσούρμο από 50 νεαρές κυρίες- οι περισσότερες από τον χώρο του θεάματος- μεταβαίνουν με ειδική πτήση στη Σαρδηνία για να πάρουν μέρος στο ρεβεγιόν του Καβαλιέρε. Τα κορίτσια περνούν υπέροχα στην απίστευτης χλιδής βίλα του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τα γεμίζει δώρα και ζουν εκεί τις δικές τους Χίλιες και Μία Νύχτες. Το ρεβεγιόν επαναλαμβάνεται το 2008, με τη συμμετοχή και της Νοέμι Λετίτσια αυτή τη φορά. Τα πάρτι του Μπερλουσκόνι διαθέτουν ποικιλία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις περιγραφές των κοριτσιών που έχουν πάρει μέρος. Αφθονη σαμπάνια, ο Καβαλιέρε να παίζει στο πιάνο παλιά γαλλικά τραγούδια, προβολές με τις συναντήσεις του με τους μεγάλους αυτού του κόσμου ή με φωτογραφίες από τα ανά τον κόσμο σπίτια του, δώρα, άφθονα δώρα στις καλεσμένες και αν ο καιρός είναι καλός βόλτες στους κήπους, που ενίοτε περιλαμβάνουν και μαθήματα βοτανικής από τον ίδιο.
Τι απαντάει ο Μπερλουσκόνι
Με πραξικόπημα έχει παρομοιάσει ο Μπερλουσκόνι τις επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό από τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Πόσα όμως είναι αυτά, αφού ο ίδιος ελέγχει σχεδόν τα μισά κανάλια της Ιταλίας, που μεταδίδουν τις ειδήσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του αφεντικού τους; Του ανήκουν επίσης ένα σωρό εφημερίδες (καθημερινές, εβδομαδιαίες) και ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της χώρας. Εχει βάλει δε τους δικούς του ανθρώπους στη RΑΙ. Επομένως δεν στέκει το επιχείρημα ότι οι δημοσιογράφοι συνωμοτούν σε βάρος του, αφού μπορεί να τους ελέγξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για τον Μπερλουσκόνι όλες οι ξένες εφημερίδες που τον κατηγορούν αποτελούν μέρος της συνωμοσίας που εξυφαίνεται σε βάρος του. Στην ίδια κατηγορία δηλαδή βάζει έντυπα διεθνούς κύρους όπως τους «Νew Υork Τimes», τους «Τimes» του Λονδίνου, τον «Εconomist», ή την ισπανική «Εl Ρais» που δημοσίευσε τις περιβόητες φωτογραφίες από τη βίλα στη Σαρδηνία με τον τσέχο πρώην πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ εν αδαμιαία περιβολή έτοιμο να βουτήξει στην πισίνα όπου βρίσκονταν ήδη δύο κορίτσια. Το καλύτερο πάντως για τον Μπερλουσκόνι το έγραψε ο διάσημος αμερικανός μπλόγκερ Ρόμπερτ Μάκι, ο οποίος γράφει για τους «Νew Υork Τimes». Στην προσπάθειά του να εξηγήσει στους συμπατριώτες του τι σημαίνει να κυβερνά την Ιταλία ο Μπερλουσκόνι, έγραψε: «Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ιδιοκτήτης του ΝΒC, θα ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και προσέφερε στη Μις Καλιφόρνια μια έδρα στη Γερουσία ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών της».
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
(Σκανδαλώδης) βίος και πολιτεία 1990: Κρίνεται ένοχος για ψευδορκία ενώπιον δικαστηρίου αναφορικά με τη συμμετοχή του στη μασονική στοά Ρ2. Απαλλάσσεται με αμνηστία. 1994: Αρχίζει η έρευνα για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο διαφθοράς μέσω της υπηρεσίας φορολογικών ελέγχων. Το 1998 καταδικάζεται σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, αλλά αθωώνεται στο εφετείο. 1995: Κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων του ισολογισμού και για απάτη σχετικά με τη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή της Μίλαν Τζιανλουίτζι Λεντίνι. Το αδίκημα παραγράφεται το 2002 με νόμο που ψηφίζει το ελεγχόμενο από τον ίδιο κοινοβούλιο. 1995: Κατηγορείται για απάτη σε υπόθεση αγοράς οικοπέδων, όμορων σε ιδιοκτησία του. Αθωώνεται τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό. 1995: Κατηγορείται για υποβολή ψευδών στοιχείων και άλλες απάτες στην υπόθεση εξαγοράς της κινηματογραφικής εταιρείας Μedusa. 1997: Καταδικάζεται σε πρώτο βαθμό σε φυλάκιση 16 μηνών, αλλά αθωώνεται στο εφετείο και στο ακυρωτικό δικαστήριο. 1995: Κατηγορείται για την παράνομη χρηματοδότηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μπετίνο Κράξι. Το 1998 καταδικάζεται σε φυλάκιση δύο ετών και τεσσάρων μηνών για αυτή την υπόθεση, αλλά αθωώνεται στο εφετείο και στο ακυρωτικό δικαστήριο. 1996: Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν αρχίζει να ερευνά την υπόθεση εξαγοράς του ισπανικού τηλεοπτικού δικτύου Τelecinco. Ο Μπερλουσκόνι θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή και για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. 1998: Κατηγορείται για δωροδοκία προς δικαστικό στην περίπτωση της εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Μondadori από τη Fininvest (την εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Μπερλουσκόνι). Αθωώνεται οριστικά το 2001. 2004: Το όνομά του αναμειγνύεται στην υπόθεση της εξαγοράς- αντί χαμηλού τιμήματος- της εταιρείας τροφίμων SΜΕ. Ο δικηγόρος του καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών. 2005: Νέες κατηγορίες για υποβολή ψευδών στοιχείων σε ισολογισμούς εταιρειών. Απαλλάσσεται όταν εφαρμόζονται νέοι κανόνες για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. 2005: Υπόθεση Ντέιβιντ Μιλς, από το όνομα του βρετανού δικηγόρου του Μπερλουσκόνι, στον οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε δώσει το 1997 600.000 δολάρια για να ψευδορκήσει και να καταστρέψει ενοχοποιητικά για τον ίδιο στοιχεία. 2005: Υπόθεση Μediaset. Η εταιρεία συμφερόντων του Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι φούσκωνε τις τιμές με τις οποίες αγόραζε τα δικαιώματα διανομής αμερικανικών ταινιών. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν μαύρα ταμεία στο εξωτερικό και να φαίνονται μειωμένα τα κέρδη της εταιρείας στην Ιταλία, έτσι ώστε να πληρώνει λιγότερους φόρους. 2007: Δικαστήριο κρίνει ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να δικαστεί εκ νέου για την υπόθεση της εταιρείας SΜΕ. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς αθωώνεται οριστικά. 2008: Ο Μπερλουσκόνι ψηφίζει νόμο που του παρέχει δικαστική ασυλία για όσο διάστημα είναι πρωθυπουργός. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αναστέλλονται οι δίκες του Μιλς και της Μediaset. 2009 (Απρίλιος): Υπόθεση Νοέμι Λετίτσια. Ο Καβαλιέρε πήγε στην ενηλικίωση της όμορφης Ναπολιτάνας και οι φήμες που κυκλοφορούν για τη σχέση τους οδηγούν τη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο στην απόφαση να ζητήσει διαζύγιο. 2009 (Μάιος): Δημοσιεύεται το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης για τον Μιλς (ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών), που αφήνει έκθετο τον Μπερλουσκόνι. 2009 (Ιούνιος): Ξεσπάει το σκάνδαλο με τις «συνοδούς πολυτελείας» που συντροφεύουν αντί αμοιβής τον Καβαλιέρε.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter