13/7/09

Οι αρνητές της προσελήνωσης

Σαράντα χρόνια μετά τον ιστορικό περίπατο του Νηλ Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφισβητίες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το όλο σκηνικό στην πραγματικότητα σκηνοθετήθηκε και κινηματογραφήθηκε στην Αριζόνα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων, το όλο πρόγραμμα ήταν προσεκτικά σκηνοθετημένο από τη NASA, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού από τον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς και μία γρήγορη «νίκη προπαγάνδας» απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι υπερτερούσε τεχνολογικά και θα κατάφερνε να στείλει πρώτη άνθρωπο στη Σελήνη. Επίσης, υπάρχει και η «πεζή» εξήγηση, ότι η αποστολή κινηματογραφήθηκε στη Γη επειδή απλά κάτι τέτοιο ήταν σαφώς φτηνότερο από μία πραγματική αποστολή στο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.
Στην επιχειρηματολογία που παρατίθεται από τους αμφισβητίες, βασική θέση καταλαμβάνει η θεωρία ότι το 1969 δεν υπήρχε επαρκής τεχνολογία για να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι τέτοιου είδους - και συγκεκριμένα, να προστατέψει τους αστροναύτες από τη ραδιενέργεια κατά το πέρασμά τους από τις ζώνες Βαν Άλλεν. Ένα άλλο «βέλος στη φαρέτρα» τους είναι η ανάλυση των φωτογραφιών: κατά τον αστρονόμο Φιλ Πλέητ, ο ουρανός της Σελήνης, στον οποίο δε φαίνονται άστρα, είναι μία απόδειξη για το ψευδές της αποστολής.
«Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα στη Σελήνη, επομένως θα περίμενε κανείς πως θα φαίνονταν άστρα» είπε σχετικά.
Ένα άλλο κλασικό επιχείρημα των συνωμοσιολόγων είναι η αμερικανική σημαία η οποία στήθηκε στη Σελήνη, που φαίνεται να κυματίζει- κάτι το οποίο είναι αδύνατο να συμβαίνει «φυσιολογικά», καθώς δεν υπάρχει αέρας στη Σελήνη (η επίσημη εξήγηση για αυτό είναι ότι στερεώθηκε κατάλληλα με σύρμα από τους αστροναύτες για να δίνεται αυτή η εντύπωση).
Η θεωρία της ψεύτικης προσελήνωσης αναζωογονήθηκε το 2001, όταν το FoxTV πρόβαλε ένα ντοκιμαντέρ ονόματι «Conspiracy Theory: Did We Land othe Moon?» (Θεωρία Συνωμοσίας: Προσεδαφιστήκαμε στο Φεγγάρι; ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter