16/7/09

Ποινικολογικές αμετροέπειες

Tου Παντελη Μπουκαλα

Oι «γνωστοί ποινικολόγοι», όπως συνηθίζει να τους ονομάζει ο τιτλοδότης της μικρής οθόνης (με το «γνωστός» να εμφανίζεται σαν να έχει ίση ή και μεγαλύτερη αξία από το «ποινικολόγος»), δεν λείπουν ποτέ από την τηλεόραση, ακόμα κι αν το προς συζήτηση (ή προς πρόκληση θορύβου) θέμα είναι της απολύτου αναρμοδιότητός τους: η Γρίπη Α, η κατάσταση στη δημοσιογραφία, οι σεισμοί κτλ. Λογικό φαίνεται λοιπόν που ένα δεκαπενθήμερο τώρα, και με αφορμή τη Συμμορία των 16, σε όποιο κανάλι κι αν γυρίσεις, θα δεις έναν - δυο - τρεις από αυτούς να μιλάνε για τα κυκλώματα, τις απαγωγές, τη διαφθορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων κ.ο.κ. Και συνεχίζουν να μετατρέπουν την οθόνη σε δικαστήριο ακόμα κι αν έχουν αναλάβει την υπεράσπιση κάποιου από τους μεγαλοκατηγορουμένους, οι οποίοι, μυστήριο πράγμα, χρόνια τώρα διαλέγουν δικηγόρους από την ολιγάριθμη ομάδα των «γνωστών ποινικολόγων». Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν βέβαια τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για την αμάχητη ροπή ορισμένων μελών τους προς τη δημοσιότητα, αλλά οι κώδικες δεοντολογίας είναι πάντοτε για τους άλλους.
Ακουσα λοιπόν προχθές, σε ιδιωτικό κανάλι, έναν εξ αυτών των «γνωστών ποινικολόγων» να αποφαίνεται, αναφερόμενος σε έναν από τους κατηγορουμένους του κυκλώματος Βλαστού, ότι δεν πρέπει να τον πολυπιστεύουμε επειδή είναι από την Αμφιλοχία, η οποία, λέει, είναι γνωστό ότι βγάζει ανθρώπους εξαιρετικά πονηρούς και ψεύτες. Η Αμφιλοχία; Σοβαρά; Υπάρχουν τίποτε αξιόπιστες στατιστικές μελέτες, τίποτε έρευνες κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, πονηρολόγων και δολιολόγων που να αποδεικνύουν του λόγου του το αληθές; Υπάρχουν τίποτε εγχειρίδια, που ανάμεσα στην ύλη τους να περιέχουν και την επιστημονικώ τω τρόπω πιστοποιημένη γεωγραφική κατανομή της δολιότητας; Εμφανίστηκε στο χώρο της επιστήμης ή της παραεπιστήμης κανένας Λομπρόζο που κατάφερε να συνδέσει την καταγωγή ενός εκάστου με το βαθμό της αγαθότητάς του ή της ανεντιμότητάς του; Μήπως βρέθηκε καμιά περγαμηνή που να διαβεβαιώνει ότι η εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις» του μωσαϊκού νόμου δόθηκε με αποκλειστική αναφορά στους κατοίκους της Αμφιλοχίας; Εντοπίστηκε μήπως η ανέκδοτη μελέτη του γνωστού Σταμούλη του λοχία, στις σελίδες της οποίας συσχετίζεται ευθέως η γέννηση στον Καρβασαρά με την ανάπτυξη ψευδολογούσης και ιταμής φύσεως; ΄Η μήπως κάποιοι γονιδιολόγοι ανακάλυψαν ότι το γονίδιο της πονηρίας φύεται και ακμάζει όλως ιδιαιτέρως στην Αμφιλοχία;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιες μελέτες, που άλλωστε μόνο οι πιο γνωστοί από τους «γνωστούς ποινικολόγους» είναι σε θέση να τις ξέρουν. Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι η αποστροφή μου γι’ αυτές τις ισοπεδωτικές «επιστημονικές» αποφάνσεις δεν οφείλεται στο ότι είμαι Αιτωλοακαρνάνας. Αλλο ενοχλεί: το ότι αυτά τα κενοβαρύγδουπα πλασάρονται σαν η αλήθεια της αλήθειας. Απαξιώνεις μιαν ολόκληρη πόλη επειδή έτσι σου κάπνισε. Και ως γνωστόν, αυτή η μορφή καπνίσματος είναι από εκείνες που δεν τις πιάνει ο νόμος της απαγόρευσης.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter