13/7/09

Απόφαση ΣτΕ για τα κτίρια στην Μακρυγιάννη, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος) εξέδωσε δύο αποφάσεις που αφορούν κτίρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη και ειδικότερα κοντά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα λόγο αυτό ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) είχε ασκήσει παρεμβάσεις και στις δύο υποθέσεις.
Με την υπ΄ αριθμ. 2335/2009 απόφαση (εισηγήτρια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.8.2007 απόφαση υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ολική άρση προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου επί της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου 17 (οικοδομικό τετράγωνο 440). Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1978 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ως έργο τέχνης από το 1988. Το κτίριο αυτό γειτνιάζει με το Νέο Μουσείο Ακρόπολις και δημιουργεί, σύμφωνα με την διοίκηση, προβλήματα στην οπτική επαφή με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.
Το Ε΄ Τμήμα αφού ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που έχει κυρωθεί από την χώρα μας με το Ν. 2039/1992, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού που καθιερώνει την αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (μνημείων κλπ.) και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν αιτιολογείται νομίμως» και κατά συνέπεια είναι ακυρωτέα.
Στην απόφαση αναφέρεται ότι το επίμαχό κτήριο μαζί με το πλέγμα των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου συνιστούν ένα ενιαίο μέτωπο και ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εμπίπτει στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου και της Σύμβασης της Γρανάδας.
Με την δεύτερη απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ(υπ΄ αριθμ. 2339/2009), απέρριψε αίτηση της Αστικής Εταιρείας «Monumenta» που ζητούσε να ακυρωθεί: 1) η από 1.4.2008 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία αποφασίστηκε ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείου του κτιριακού συνόλου στην συμβολή των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21, 2) οι από 17.7.2008 και 24.7.2008 αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες κρίθηκε ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και 3) οι από 5.8.2008 δύο άδειες κατεδάφισης του Δήμου Αθηναίων που αφορούν το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος.
Η Αστική Εταιρεία υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος θα υποβάθμιση το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και θα στερήσει από τους Αθηναίους αξιόλογα στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Το Ε΄ Τμήμα (εισηγήτρια και πάλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αφού και πάλι ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως και οι άλλες συμπροσβαλλόμενες αποφάσεις αιτιολογούνται νομίμως και επαρκώς. Κατόπιν αυτών απορρίφθηκε η αίτηση της προσφεύγουσας εταιρείας.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter