8/7/09

μ.Χ.



Αφού πέρασαν οι μέρες της εγκράτειας, της ευλάβειας και του θείου μαρτυρίου, που κορυφώθηκε με τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου, είναι ίσως κατάλληλος ο χρόνος να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις και τον ιστορικό ρόλο του χριστιανισμού στην Ελλάδα μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη, «μ. Χ».
Άραγε πόσες χριστιανικές εκκλησίες έχουν χτιστεί πάνω σε αρχαιοελληνικούς ναούς; Ισχύει ότι η διοίκηση του Αγίου Όρους προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της και να συντηρήσει την αυτονομία της καταδίκασε τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, αποδέχτηκε το Χίτλερ ως κατακτητή και συνεργάστηκε με τους αντάρτες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου;
Είναι η χριστιανική οργάνωση «Ζωή» το αντίστοιχο της σκληροπυρηνικής καθολικής Opus Dei; Οφείλουν οι δόκιμοι μοναχοί του Άγιου Όρους απόλυτη υποταγή στους ηγούμενούς τους σε σημείο εξευτελισμού και απόγνωσης; Είναι η κοινότητα του Αγίου Όρους μια μικρογραφία της πολιτικής σκηνής του τόπου μας; Αυτά και άλλα ερωτήματα ξεπηδούν από το αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη και δίνουν υλικό για σκέψη και περαιτέρω έρευνα.
Άλλωστε ένας από τους ήρωες του βιβλίου ισχυρίζεται ότι η διαφορά μεταξύ της θεολογίας και της φιλοσοφίας είναι ότι η πρώτη απαντά σε όλα ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά.
Ας φιλοσοφήσουμε λοιπόν...
INFO: Βασίλης Αλεξάκης, μ.Χ, Εκδόσεις Εξάντας
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ελκυστικό και από πλευράς περιεχομένου, καθώς και ως προς την αφηγηματική του δομή. Μεταφρασμένο σε αρκετές γλώσσες, επισυνάπτουμε ηχητικά αποσπάσματα του βιβλίου στα γαλλικά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter