10/7/09

Η γαλλική εκδοχή συμπερασμάτων για τη Σύνοδο των G8

Από την L'Aquila της Ιταλίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της G8 (των οκτώ πιο ισχυρών οικονομικά και βιομηχανικά κρατών), ο Γάλλος Πρωθυπουργός Nicolas Sarkozy πρότεινε τη διεύρυνση της παραπάνω ένωσης σε τέτοιο βαθμό ( G14), ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση του 90% του παγκόσμιου πλούτου. Η συμμετοχή περισσοτέρων κρατών (Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Μεξικό) θα συμβάλει σημαντικά τόσο στη θεσμοποίηση του νέου σχηματισμού όσο και στη λήψη κοινών αποφάσεων για οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Επίσης, συνέστησε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολυνομισματικού συστήματος, επικαλούμενος τον πολυπολικό χαρακτήρα της διεθνούς τάξης, και εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη συναίνεσης από την πλευρά των συμμετεχόντων σε ουσιαστικά θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη.


http://tf1.lci.fr/infos/monde/institutions/0,,4469427,00-sarkozy-appelle-a-un-g14-le-plus-tot-possible-.html

Υ.Γ. Όσο η πλειονότητα των πολιτικών προσώπων δεν αποδεσμεύεται από την άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, τόσο η επίλυση καίριων προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση και το περιβάλλον, καθίσταται ακόμη πιο ανέφικτη. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο ή γραφικό, αλλά απαιτείται επειγόντως όραμα ειλικρινές και εφικτό. Η απάντηση δε βρίσκεται μόνο στην άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής, αλλά περισσότερο στην αλλαγή νοοτροπίας. Δυστυχώς, η τελευταία αλλάζει - έχει αποδειχτεί ιστορικά - μόνο με την έλευση δύσκολα επανορθώσιμων γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter