7/7/09

Νομιμοποίηση "πειρατών"

Νόμιμοι οι «πειρατές»

Οι νέοι ιδιοκτήτες του διαδικτυακού τόπου The Pirate Bay, η Global Gaming Factory (GGF), που αγόρασε το σουηδικό «πειρατικό» site αντί 60 εκατ. κορωνών προ ημερών, έχουν νέα σχέδια για την μέχρι τώρα παράνομη υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων: να την μετατρέψουν σε μια νόμιμη υπηρεσία όπου οι χρήστες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν αρχεία, αλλά επί πληρωμή.
Όσα πιο πολλά αρχεία (τραγούδια, βίντεο κλπ) θα προσφέρει ένας χρήστης για μοίρασμα στο Ίντερνετ, τόσα περισσότερα χρήματα θα παίρνει.
Όπως δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Global Gaming Factory Χανς Παντέγια, ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η παράνομη ανταλλαγή αρχείων είναι να γίνει πιο ελκυστική, άρα να αντικατασταθεί με ένα σύστημα που θα επιβραβεύει χρηματικά όσους συμμετέχουν στην ανταλλαγή. Με τον τρόπο αυτό, τα κάθε είδους αρχεία θα φυλάσσονται πλέον νόμιμα στους κομπιούτερ και δεν θα παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα.
«Είμαστε μια εισηγμένη εταιρία, συνεπώς κάθε τι που κάνουμε, πρέπει να είναι νόμιμο. Οι πάροχοι περιεχομένου (αρχείων) πρέπει να πληρώνονται και οι απαιτήσεις τους να ικανοποιούνται», δήλωσε ο Παντέγια. Όπως είπε, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την καταπολέμηση της παράνομης ανταλλαγής αρχείων είναι ότι δεν έχει καθόλου κόστος για τους χρήστες, ενώ τα αντίστοιχα νόμιμα sites ζητούν αμοιβές από τους χρήστες.
Έτσι, μόνο αν αμείβονται οι χρήστες που προσφέρουν αρχεία για ανταλλαγή, θα έχουν κίνητρο να…βγουν από την παρανομία.
«Πάνω από τη μισή κίνηση στο Ίντερνετ αφορά μοίρασμα αρχείων και κίνηση Ρ2Ρ (peer-to-peer). Το Pirate Bay, που αγοράσαμε, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές αυτής της κίνησης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τεράστιο δίκτυο χρηστών που ανταλλάσσουν αρχεία, για να βοηθήσουμε τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ (ISPs) να μειώσουν την υπερφόρτωση των δικτύων τους. Όταν π.χ. κυκλοφορεί ένα καινούριο δημοφιλές τραγούδι, αντί για ένα εκατομμύριο «κατεβάσματα» από ένα διαδικτυακό τόπο –που θα τον επιβαρύνει υπέρμετρα- μπορούμε να κυκλοφορήσουμε το τραγούδι μέσω του δικτύου Ρ2Ρ.
Ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα πληρωθεί, οι χρήστες-καταναλωτές θα έχουν το αρχείο τους, ο ISP θα ξεφορτωθεί ένα μεγάλο μέρος της κίνησης και οι χρήστες που βάζουν το τραγούδι στο Ρ2Ρ, θα πληρώνονται για την υπηρεσία τους», δήλωσε ο Παντέγια.
Η Global Gaming Factory σχεδιάζει επίσης ένα ισχυρό δίκτυο ανταλλαγής αρχείων επόμενης γενιάς, ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική ικανότητα και η επεξεργαστική ταχύτητα της κοινότητας ανταλλαγής αρχείων.

Πηγή : www.enet.gr


Τελικά, από την όλη συζήτηση περί αντιγραφής μουσικών και άλλων αρχείων δεν έχουν απαντηθεί, εκούσια ή ακούσια, συγκεκριμένες και εύλογες απορίες. 1. Πότε είναι νόμιμη και πότε παράνομη η αντιγραφή αρχείων? 2. Ποιός είναι ο ακριβής ρόλος του δικτύου που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα της ανταλλαγής? 3. Νομιμοποιείται η διακίνηση αρχείων, όταν γίνεται με χρηματική "επιβράβευση"? 4. Ποιά είναι η ευθύνη των δισκογραφικών και άλλων εταιριών ως προς τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατάστασης? 5. Η ευθύνη τους είναι μόνο ηθική ή επεκτείνεται και σε νομικά πλαίσια (π.χ. κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, συμφωνίες επιχειρήσεων για ενιαία πρακτική τιμών)?

Η πρωτοβουλία, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, μιάς ανώνυμης επιχείρησης να "ικανοποιήσει" όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μόνο καχυποψία προκαλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter