6/7/09

Ριάλιτι προσηλυτισμού

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ, ΒΟΥΔΙΣΤΗ, ΕΒΡΑΙΟ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μετανοείτε γιατί χανόσαστε, «φωνάζουν» οι υπεύθυνοι παραγωγής ενός ριάλιτι που θα μεταδίδεται από τη νέα σεζόν στην τουρκική τηλεόραση.
Ενας βουδιστής μοναχός, ένας χριστιανός κληρικός, ένας ιμάμης και ένας ραββίνος είναι οι πρωταγωνιστές του ριάλιτι «Διαγωνισμός μετανοημένων», που θα μεταδίδεται στη γειτονική Τουρκία από τον Σεπτέμβριο στο «Kanal Τ». Οι τέσσερίς τους θα κλειστούν σε ένα σπίτι με τους δέκα άθεους διαγωνιζόμενους, τους οποίους θα προσπαθούν να πείσουν να βρουν τον θεό τους! Ο καθένας θα βάλει τα μεγάλα μέσα έτσι ώστε, όταν τελειώσει το σόου, τουλάχιστον ένας από τους δέκα άθεους να ανήκει σε κάποια θρησκεία.
Στόχος του ριάλιτι, όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι η ανάγκη των υπεύθυνων της παραγωγής να οδηγήσουν τους παίκτες στον «δρόμο του Θεού». Στόχος παραμένει η υψηλή τηλεθέαση μέσω του προσηλυτισμού σε κάποια θρησκεία.
Μετά την πτώση στα νούμερα τηλεθέασης που σημειώνουν τα ριαλιτοπαίχνιδα, οι ιθύνοντες των καναλιών ψάχνουν να βρουν νέες ιδέες για να τις παρουσιάσουν στη μικρή οθόνη. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το ριάλιτι «Διαγωνισμός μετανοημένων».
Το μεγάλο έπαθλο του νικητή, δηλαδή εκείνου του παίκτη που τελικά θα ασπαστεί μία από τις θρησκείες, είναι το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δοθεί ποτέ, όπως λένε οι υπεύθυνοι της παραγωγής. Δεν είναι όμως ούτε χρηματικό έπαθλο ούτε κάποιο πανάκριβο δώρο όπως, για παράδειγμα, σπίτι ή αμάξι, αλλά ένα ταξίδι προσκυνηματικού τουρισμού, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, σε κάποιο από τα παγκοσμίως ξακουστά θρησκευτικά κέντρα. Η Μέκκα για τους μουσουλμάνους, η Ιερουσαλήμ για όσους ασπαστούν τον ιουδαϊσμό, ένα ταξίδι στο Θιβέτ για τους βουδιστές και την ευκαιρία σε καθολικούς να επισκεφτούν το Βατικανό είναι οι προορισμοί.
Οπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις. Αυτή τη φορά από τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες στην Τουρκία, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν άδεια σε κάποιον ιμάμη να συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι. «Το να κάνεις κάτι τέτοιο αποκλειστικά και μόνο για την τηλεθέαση είναι ασέβεια για όλες τις θρησκείες. Η θρησκεία δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ψυχαγωγίας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Θρησκευτικών υποθέσεων Χάμζα Ακτάν, ενώ πρόσθεσε πως το «Kanal Τ» εκμεταλλεύεται την πίστη του καθενός για να κάνει νούμερα στην τηλεθέαση».
Από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι του καναλιού δηλώνουν ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε ό,τι θέλει κι όπου θέλει, ενώ το κανάλι και η παραγωγή δεν προωθούν κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Η επιλογή των διαγωνιζομένων θα γίνει από ένα πάνελ αποτελούμενο από οκτώ θεολόγους και ειδικούς επί των θρησκειών, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι η έλλειψη πίστης είναι γνήσια κι όχι ψεύτικη, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν δημοσιότητα.
Μέχρι στιγμής, 200 άτομα έχουν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής και η διαδικασία της επιλογής θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα.
ΔΩ.ΠΑΠ.
Εκτύπωση σελίδας
Αποστολή με Email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Free Hit Counter